Kuchnia przez wielu nazywana jest sercem domu. To w niej przygotowujemy posiłki. To w niej spotykamy się przy stole, aby celebrować rodzinne święta, to do niej zapraszamy przyjaciółkę na kubek gorącej kawy i ploteczki. Nawet jeżeli w domu istnieje samodzielna jadalnia, to nie przyciąga ona domowników w takim stopniu, jak kuchnia właśnie. Właśnie dlatego urządzając to pomieszczenie powinniśmy pomyśleć o wygodnych i funkcjonalnych meblach. Należą do nich również stół oraz krzesła. Najprościej kupić te meble w komplecie. Oferowane zestawy nie zawsze jednak spełniają nasze oczekiwania.
Zdecydujmy się wówczas na oddzielny zakup stołu i krzeseł. Podpowiadamy, jakimi kryteriami kierować się przy niełatwym wyborze krzeseł. Dobre, czyli wygodne Chociaż wiele osób za najważniejsze kryterium wyboru krzeseł uważa ich wygląd, to nie jest to z pewnością najważniejsza kwestia. Krzesła do kuchni powinny być przede wszystkim wygodne. Kluczowe stają się więc następujące ich cechy: - właściwe wymiary, - dobrze wyprofilowane oparcie, - solidna konstrukcja. Kupując krzesło zwracajmy uwagę na to, aby siedzisko znajdowało się w odległości około 30 cm poniżej blatu stołu. takie wymiary krzesła pozwalają osobie siedzącej przy stole na wygodne ułożenie na nim dłonie i swobodne poruszanie nogami. Oparcie krzesła powinno być natomiast tak wyprofilowane, by można było bez problemu oprzeć o nie plecy. Nie da się ukryć, że im wyższe krzesło, tym wygodniej się na nim siedzi.
Optymalne rozwiązanie to oparcia wystające około 20 cm ponad blat stołu. Kupując krzesła z wyższymi oparciami należy mieć na uwadze fakt, że stół otoczony takimi krzesłami będzie wyglądał ciężko, a pomieszczenie automatycznie zrobi się mniejsze. Wygoda w przypadku krzeseł dotyczy nie tylko siedzenia, ale również ich utrzymywania w czystości. Najłatwiejsze w czyszczeniu są obicia skórzane lub wykonane z materiału skóropodobnego. Ich dodatkową zaleta jest wysoka odporność na wilgoć. Warto rozważyć również zakup specjalnych poduszek przywiązywanych do siedziska. Z reguły posiadają one zdejmowany pokrowiec, wykonany z odpowiedniego materiału, tak aby można go było prać nawet w wysokiej temperaturze.
Styl i rodzaj krzeseł
Krzesła to nie jedyne elementy wyposażenia kuchni. Powinny więc kolorystycznie i stylistycznie pasować do całej reszty. Jeżeli w kuchni dominuje szkło i aluminium, drewniane krzesła będą "gryzły się" z wystrojem. I odwrotnie. W klasycznej kuchni urządzonej w drewnie nie sprawdzą się krzesła metalowe lub plastikowe.
Bardzo popularnym rozwiązaniem jest styl mieszany. Oznacza to, że krzesła wokół stołu wcale nie muszą być jednakowe, powinny się jednak ze sobą dobrze komponować, czyli posiadać jakiś wspólny akcent np. kolor. Spośród różnych rodzajów krzeseł możemy wybrać krzesła tapicerowane, które są chyba najpopularniejsze. Ich wadą może okazać się jednak słaba odporność na zabrudzenia oraz dosyć trudne czyszczenie. Bardzo uniwersalne i zawsze modne są krzesła drewniane. W przypadku kuchni o niewielkiej powierzchni sprawdzą się bardzo dobrze hokery, czyli wysokie krzesła barowe, bądź taborety, które można ustawić przy blacie lub ladzie.